Downy Woodpecker

Dryobates pubescens
Picidae

Audubon print
Smallest woodpecker in North America; not much larger than nuthatch
Male has red patch on back of head
Female missing red patch
Bill is less than width of head
Digs and probes bark for insects
Feeds on poison ivy fruits
Monogamous pair forms in late winter
Tail supports male as he excavates nest
Female removing debris from nest hole
Nestling calling from nest; 3 to 8 eggs in clutch
Male feeds very young daughter
Juvenile male ready to eat but not to fly
Juvenile male has red cap; 2 instead of 3 forward-pointing toes typical for woodpeckers
Juvenile female still growing tail feathers
Male feeding nearly adult-size son
Independent female juvenile

Species account to come.